Saturday, 9 August 2008

Döner Tüte

Dönerin gercekten döner mi, gykos mu, schwarma mi oldugunu bilemem. Ama Almanya'da altmislarda bir Türk dönerci sandvic ekmegine koymayi akil ettiginden Almanlar kendi buluslari bile oldugunu saniyorlar. Düsünen yok tabii diger isimli versiyonlarindan bizim bölgenin yiyecegi oldugunu. Ama Hamburg'ta da bundan 3 sene önce bir sey icat edilmis. Döner Tüte. Tüte Almanca torba demek. Fotodaki gibi McDonalds'in patates koydugu kaplarin büyüklerine önce patates kizartmasi, sonra döner ve sonra cesitli salata ve sonra soslar(genelde 3 cesit sos var: avokado sos(en iyisi, kesinlikle denenmeli) aci ve cacik(burada bizim bildigimiz sulu cacik degil yunanlarin tzaziki'sini düsünün daha yogun olan)) ve sonra gene patates ve sonra gene döner ve sonra gene salata-sos... Ele alinip catalla yenilen bir ürün.. Sifir ekmek icerigi.. Doyurucu olmamasi gibi bir durumda yok ortada. Icerik oldukca doyurucu sonuc cikariyor ortaya. Etin kilosunun 5-6 euro oldugu düsünülünce (ki dana eti).. domuzlu tüte yok. türkler yaptigindan. ama tavuk ve kuzulusu var.. bir de sehir efsanesine göre Hamburgum Meine Perle'mde (my pearl) baliklisi da oluyormus yilda bir ay. Daha denk gelmedim hic 2 senedir. akil almaz bi tat. Yiyen Roma'da dondurma yemis gibi Döner'i de sadece tüte'de yemek isteyebilir. Avokado sos kilit de olabilir. Henüz Almanya'ya bile yayilmadi. Patenti bir yere ait olmasina ragmen burda her dükkanda var.. En yakin büyük sehir Bremen'de bile bulunamiyor. Türkiye'ye götürülüp Bebek, Etiler, Ataköy, Bagdat Caddesi subeleri ile manyak bir trend olmaya oynanip köseyi dönme denenebilir. Yirtmak isterseniz.. (Adini Ö.S.E. olarak vermekle yetinmek istedigim abim denese deger derim)

No comments: